29 april 2016

Krakow - Umeå

Allmänt

Idag har varit ännu en sån där dag på resande fot! Jag har rest mest hela dagen faktiskt, eller aa, kanske inte hela. 

Det var frukost vid vanlig tid på stället vi bodde på i Polen, sista måltiden där, vilket kändes lite synd. Efter frukosten gick vi upp på våra rum och packade ihop alla våra grejer. Sedan hoppade vi den timmes långa bussfärden mot Krakow. Där hoppade vi flyget mot Sverige. Kösystemet där var dock under all kritik. Först stod vi i kö i 25 minuter för att checka in väskorna, sedan 30 minuter för att gå genom säkerhetskontrollen, till sist ett par minuter för att boarda. 

Väl i Stockholm skiljde sig min och min klass vägar åt, klassen gick mot nästa flyg mot Luleå medan hag åkte vidare till Umeå för en basketweekend med mitt lag.  Första träningen var redan ikväll och ni anar inte hur roligt det var! Tänk att inte ha tränar på typ en vecka, för att man har fast feber (även on vi då har gått flera mil varje dag), och fick man plötsligt träna basket!

28 april 2016

Förintelseläger

Allmänt

Ännu en dag här borta i utlandet börjar gå mot sitt slut. Detta är den enda kvällen jag en liten smula önskat att varit hemma i alla fall en stund, luleå basket vann ju guld i kväll!!! Hade inte varit helt fel att vara där då! Grattis till Luleås tjejer, för tredje året i rad! Men förutom det så är jag faktiskt rätt nöjd med tillvaron här borta.

Idag steg vi som vanligt upp och käkade gofrulle. Efter det var det dags att promenera bort till ett annat förintelseläger, Brikenao, eller auschwitz 2 som man också säger. Det är det stora lägret om man säger så. Ett läger med nästan bara ruiner och inte så många utställningar. Lägret var 42 fotbollsplaner stort och rymde 90000 fångar. Ni kan ju förstå att det kändes lite konstigt att se det. Men det är ju svårt att smälta och ta in så man blev ju inte ledsen, mer förbluffad. 

Där gick vi på rundvandring i typ 4 timmar, tur att det var rätt så bra väder! Sedan gick vi tillbaka till stället där vi bor för att käk lunch, det var såklart panerat. 

Eftermiddagen var full av fritid, vi promenerade till det lilla centrum som finns i det här mindre samhället som vi bor i. Där govk vi runt ett bra tag, på vägen hem lyckades vi till och med åka lokalbussen. Trots att verkligen ingen här kan engelska, språkbarriären är skyhög. 

Middagen var ingen höjdare, jag förmådde mig inte att äta den panerade kycklingen, men vi fick potatissoppa till förrätt och den åt jag ganska mycket av istället. Sen på kvällen har vi haft reflekterade samtal och sedan har klassen hängt på rummet, mysigt!


28 april 2016

Staden Krakow

Allmänt

Om gårdagen kändes lite jobbig på olika sätt så var denna dag så många gånger bättre! Även om jag det har regnat hela dagen och även om mina händer varit ganska kalla stundtals så jag jag haft det väldigt roligt. 

Vi steg upp vid klockan sju imorse och gick ned och åt frukost, och det måste man faktiskt ge dem: frukosten är vådligt god här! Sedan hoppade vi på en buss och for en och en halv timme till staden Krakow, stället vi bor på ligger alltså några mil utanför och är ett mindre samhället. Krakow är typ lika stort som Stockholm och där fick gå för och främst gå på en historisk rundvandring. Besöka flera jättegamla kyrkor, en var typ 1000 år gammal, Europas första universitet och lite såna saker. Efter det var det Hopp och lek på schemat. Vi hoppade iväg till ett väldigt stort köpcentrum där vi spenderade nästan hela eftermiddagen med att gå i butiker. Lite nya kläder och profiler får allt följa med hem till Luleå! Måste verkligen säga att shoppingen här var jättebra! Dessutom var allt jättebilligt eftersom valutan, zloty, är så låg. 

Till lunch åt jag en grekisk sallad. Och ja visst, nu förstår att det är jättegott, men ni anar inte HUR gott det är efter flera dagar med bara friterad och panerad mat och olika korvrätter!

På vägen tillbaka till bussen gick vi en lång omväg för att få se gettona där alla judar blev tyugna att bo. Det var en upplevelse! Så stor kontrast till den övrigt väldigt fina staden, även om man fascinerades av de ruffiga byggnaderna, 

Tolv timmar efter att vi satt oss på första bussen satt vi återigen i matsalen med panerat kött framför oss.. Vi fick i alla fall soppa till förrätt, och jag åt jättemycket av den för att slippa äta av de andra. Resten av kvällen har klassen bara hängt och det har varit ortoligt roligt och mysigt!