I det här inlägger bjuder jag på lite bilder, men innan vi drar igång har jag en rolig grej som jag vill dela med mig av. Igår umgicks jag med min engelska kompis Jodie hela dagen, på kvällen skulle hon på ett salsaevent och frågade om jag ville följa med. Jag sa ja. Jag har aldrig dansat salsa, knappt dansat alls... Nu är jag i alla fall fast, det var så roligt!
 
Nu börjar vi med idag då:
Efter ett rätt långt samtal hem käkade jag frukost/lunch. Då var klockan 11. Jag vet ärligt talat inte om havregryn är lika stort här eller inte, men hos familjen jag bor hos finns det inte. Tur att jag ändå alltid gillat grahamsgröt bättre, för detta är min standardlunch nu för tiden.
 
Min enda plan för dagen var att ta det lugnt och i övrigt ta allt som det kom. Jag hade hört talas om parken Wolewes, så jag åkte dit.
 
Väl där gjorde jag en sån där grej som man aldrig gör. Jag tog upp min bok och satte mig och läste i en och en halv timme. Vädret var för övrigt fantasktiskt idag, över 20 grader ute.
 
Efter en och halv timme blev det dock tråkigt. Då gick jag till en karta kollade ut ett ställe som lockade mig och sedan for jag dit. Självklart hamnade jag vid vattnet. Oklart var jag var någonstans, men fint var det.
 
I den här andra delen av staden tog jag en promenad i en liten skog som jag hittade. Jag hade köpt några körsbärstomater som jag åt som mellanmål under tiden jag gick.
 
Sedan fortsatte promenaden en bra bit längs vattnet, jag var ju tvungen att hitta en bro som kunde ta mig över på andra sidan, det var nämligen på den sidan spårvagnarna gick.
 
Slutsligen kom jag fram till stationen, och nu är jag hemma igen!
 

Ni vet ju vid det här laget om att jag läser en kurs på Luleå universitet. Kanske ska jag berätta lite mer om den? Den heter Innovation, genus och hållbar utveckling, jag läser den på distans och den är endast på 25 procents fart. Fösta uppgiften lämnade jag in för ungefär en vecka sedan. 

 

Att läsa en kurs utan lärare, föreläsningar eller vägledning känns helt ärligt lite svårt. För det första krävs det en hel det självdisciplin och motivation. 25 procent är ungefär tio timmar per vecka och det finns mycket annat som lockar mer än att sitta hemma och studera. En annan halvsvår sak enligt mig är att man ju inte vet förrän man fått betyget om man gjort rätt, tänkt rätt eller så, allt kan ju vara helt förgäves om man missuppfattat uppgiften. Sist men inte minst så är det svårt eftersom det är på engelska. Jag kan engelska relativt bra, jag har läst engelska 7 och här i Bryssel kommunicerar jag främst på engelska, men att läsa facklitteratur på ett annat språk än sitt modersmål är faktiskt svårt. Man stöter på helt nya uttryck (vissa som man inte ens hört på svenska).

 

Jag fick dock lite självförtroende tillbaka när jag idag gick in på Mitt LTU och såg att mitt första arbete hade blivit betygsatt. Och alla ni som är känsliga för sånt som bryter mot jantelagen, håll för ögon och öron nu. Man kunde endast få godkänt eller icke godkänt, men jag fick ändå högsta betyg (kan man säga). Jag blev riktigt glad och stolt när jag såg det.

 

Då tänkte jag bara på hur tacksam jag är över min gymnasiegång! Alla dagar då vi tragglat över ett tiotal definitioner för alla möjliga uttryck, det har verkligen förberett mig för detta.

 Svenska kyrkan det är Mötis här i Bryssel. Mamma pratade alltid om Mötesplatsen, där vi hände varje vecka när vi var små, som en plats som samlade människor. Där kunde man, enligt henne, diskutera och dela allt från problem som alla hade till roliga händelser. Ja, egentligen vad som helst. Mamma berättade också att man kunde hitta vänner som man kanske aldrig hade kommit i kontakt med om det inte var för Mötis. 

 

Det känns som att jag har börjat på Mötesplatsen igen. Mötesplatsen för Svenskar i Bryssel är svenska kyrkan. Man är egentligen välkommen dit när som helst. 

 

Igår var jag där på barnsång med 3-åringen, ikväll ska jag dit på ung i Bryssel och idag så var jag där och åt lunch. 

Tänk er detta: 

Ärtsoppa (mums)

Knäckebröd (hallå, det finns ju i princip inte ens här!?)

Ost som man får hyvla med osthyvel (!!! Alltså, som man kan sakna det…)

Pannkakor (och ja, jag menar de tunna och runda)

Med drottningssylt (hemgjord)

En äkta svensk kanelbulle (behöver jag säga något mer?)

Gott sällskap 

Härliga diskussioner

Bra väder (vi satt till och med ute)

 

Jaa, nämnde jag att Svenska kyrkan i Bryssel är en mötesplats för Svenskar och bitar av den svenska kulturen?