20 december 2017

Tisdag - morgonpass

Allmänt

Det blev tisdag, det blev sovmorgon till klockan åtta och det rätt lugnt. Dock på ett helt annat sätt än jag förväntat mig. Det visade sig nämligen att sexåringen hade blivit sjuk, så mamman frågade mig om jag kunde tänka mig att jobba förmiddag istället för eftermiddag idag. Det kunde jag visst tänka mig, inga problem. Det enda jag fick planera om var mitt besök hos kommunen, det får jag försöka mig på imorgon istället. 
 
Så jag och pöjken hängde fram till klockan ett ungefär, ganska lugnt i och med att det var en sjukling jag passade. Efter lunch kom dock mamman hem igen för att jobba hemifrån, då passade jag på att åka in till shoppinggatan för att handla de sista julklapparna. Jag har egentligen undvikit att köpa så många materiella klappar, ni vet konumtionshets, miljö osv... Men dessa inhandlades ändå på vanligt vis. Jag har verkligen knappt varit på "stan" (allt känns ju som stan här... men jag menar stan i bemärkelsen att det är stället där buktikerna är samlade) under min tid i Bryssel. Dels är det alltid packat med folk så det känns mest stressigt, för det andra har jag en rätt bra garderob redan, jag har liksom inte behövt fylla på, och för det tredje strävar jag efter att handla second hand och de butikerna ligger lite mer avsides!
 
Jag kom hem till middagen och sedan gav jag mig av igen för att träffa mina svenne-vänner en sista gång innan alla åker hem igen. Det var så mysigt så. De har så fina och intressanta tankar. Diskussionerna bara ikväll hann röra allt från kroppshets, till #meetoo, till huruvida 2017 var ett bättre år rent världspolitiskt än 2016 (jag tycker ja!), till vikten av att läsa till lite mer lättsamma saker som vad vi ska göra i jul. 
 
Nu ska jag sova. Sov gott.
Fick sällskap av ett litet barn till lunchen idag!
 
Mycket folk i stan.
 
Alltså, packat...
 
Pendlarlivet. En del av dagarna spenderas på bussen.
 
Nu kommer vi till det osäkra momentet, draget som kan få allt att gå åt skogen. Jag kör på någon dag till med att blogga varje dag, känndes lite abrupt att bara sluta. Tanken med förra veckan (okej, ska erkännas att det inte låg mycket tanke bakom det) var att det var min sista hela vecka här i Belgien, men jag är ju inte hemma än... Om ni blir jättebesvikna nu eftersom ni inte gillar när jag bloggar dagligen - håll till godo, detta kommer säkerligen inte vara för evigt.
 
Måndag! Ni börjar kunna det här nu, inte sant? En helt vanlig morgon var det, innebärandes gröt, uppstigning sju och faktsikt ingen stress. Att jag gick och la mig elva och fick sova till sju, alltså åtta timmar, gjorde en hel del för min pigghetsnivå under dagen.
 
Franskan gick som vanligt rätt bra. Vi har två lärare, en som heter Bénôuir på måndagar och en som heter Marié på onsdagar och fredagar. Båda är bra, men han som vi har på måndagar envisas med att endast prata franska och han har lite roligare övningar så på måndagar känns franskan extra rolig och lite extra givande. Förstår ni att jag för en månad sedan knappt kunde ett ord - nu har jag ett ordförråd som faktiskt tillåter mig, lite travlande, sätta ihop mina egna meningar. Jag är själv förundrad.
 
Jag åkte direkt från franskan till kommunen för att skriva in mig, men ni vet belgisk byråkrati är inte så enkel - aldrig att man lyckas med något på första försöket. På måndagar stängder de tydligen redan klockan tolv... Jag gick hem och åt lunch istället. Att jobba gick också bra, lagade en nudelsoppa till middag, gjorde eld i spisen med minstingen och det var väl ungefär det.
 
Halv åtta klev jag av mitt jobbpass och drog direkt till mitt måndagsquiz. Eftersom det var sista quizet för i år, och sista gången jag träffade mina quizvänner på ett par veckor lyxade vi till det och åt även middag. Själva frågesporten gick väl helt okej, men vårt måtto är att "kan man inte vara det bästa laget får man vara det gladaste", så det kör vi på. 
 
Imorgon är det tisdag hörrni! Hörs mer då. Godnatt!
Det var soligt ute! För första gången på cirka en evighet!
 
En vegetarisk burgare och lite quiz, perfekt kombo kan jag säga så här i efterhand! (Vanna är alltså inte på sin telefon för att fuska utan för något annat! Laget brevid oss googlade, då blir man irriterad, men de kom ändå sist, så det kändes helt ok. Hade de kommit före oss hade jag kanske surat lite.)
 
"Wines and Bubbles" - det är vårt lags namn. Anledningen till det är lite tråkig, Fösta veckan var vi tvugna att komma på ett namn riktigt snabbt, då tog vi Wines and Bubbles eftersom det stod så på menyn. Sedan var det bara att hålla kvar vid det eftersom vi ville etablera vårt lagnamn bland de andra quizarna. Nu är vi stammiar och personalen känner igen oss när vi ringer och bokar bordet. 
Hejsan svejsan! Detta får bli ett kortare inlägg, jag ska gå och sova nu!
 
Som ni kanske märkt nu blir många av ens aktiviter antingen kvällstid eller morgontid i och med att man jobbar under den senare eftermiddagen och den tidiga kvällen! Detta funkar ju bra, så länge det inte råkar bli så att det blir en full vecka! För går man upp tidigt och lägger sig sent blir man naturligtvis trött. Då spelr det ingen roll att man tar det lugnt under eftermiddagen. Den vecka som har gått blev så. Resultat: jag är trött. 
 
Vad var anledningen till att jag gick upp tidigt idag då? Jag var baskettränare! På skolan som barnen går på arrangerar de basketträningar för alla åldrar, på söndagar mellan nio och tio tränar det yngsta barnet i familjen och jag som är så sugen på att dribbla lite har nu pratat med coachen. Jag får komma dit och hjälpa till de veckor jag kan, vill och orkar - väldigt fritt alltså.
 
Direkt efter på samma skola hade det älsta barnet fioluppvisning, så vi stannade var och kollade på den innan vi alla for hem och åt lunch. Eftermiddagen hände till min glädje knappt något. Pepparkaksdegen bakades ut, men jag var knappt delaktig i den processen. På det blev det lite adventsfika. Vi skrev och skrev på mitt au pair-kontrakt. Middagen serverades.
 
Klockan åtta befann jag mig dock i en stor biosal på ett center för konst brevid slottet här i staden. Jag var där utan sällskap, men salen var full. Av familjen som jag barnvaktatde åt igår fick jag biljetter till en förhandsvisning av fjärde säsongen av Bron! Ett avsnitt visades på bioduken och sedan var det en intervju men Sofia (Saga Noren) och den danska polisen. Det var trevligt, men fattade endast hälften, andra hälften var på danska med fransk undertext - typiskt att det ska vara ett så nära, men ack så svårt, språk!
 
Tack och godnatt.